Wszechnica Żywieniowa w SGGW

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SGGW w Warszawie

 

Najnowszy wykład 20 listopada 2013

godz: 17:15

Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki


- co warto o nich wiedzieć?

kapusty cebuleziemniaki

prelekcję wygłosi
dr inż. Ewelina Hallmann
(Zakład Żywności Ekologicznej SGGW)

„Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki – co warto o nich wiedzieć?”
Prelekcja Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 20 listopada 2013 r.
dr inż. Ewelina Hallmann
z Zakładu Żywności Ekologicznej,
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Kontynuując cykl wykładów poświęconych warzywom, omówimy tym razem warzywa kapustne i cebulowe a także ziemniaki.
Polacy ciągle jedzą zbyt mało warzyw. Dla przykładu (na podstawie danych Katedry Ekonomiki i Organizacji Konsumpcji SGGW) w przypadku kapustnych jest to tylko ok. 30 g dziennie, podczas gdy w dziennej racji pokarmowej człowieka dorosłego powinno być ich nawet do 110 g, m.in. w zależności od wieku.
Od wielu, wielu lat dietetycy i lekarze nawołują do zwiększonego spożywania warzyw –
w ilości co najmniej 0,5 kg dziennie, koniecznie codziennie i co najmniej 3 razy dziennie.
Rola warzyw, w zachowaniu ogólnie dobrego stanu zdrowia, w profilaktyce wielu chorób i wspomaganiu ich leczenia, wykazywana jest od bardzo dawna. Powszechnie wiadomo, że warzywa są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, niektórych witamin i składników mineralnych. Warto jednak docenić je także jako źródło wielu innych substancji bioaktywnych, o dużym znaczeniu prozdrowotnym.
Również ziemniaki mogą dostarczyć wielu cennych składników odżywczych, np. witaminy C. Mitem jest natomiast powszechnie panujące przekonanie o wyłącznie tuczących właściwościach ziemniaków.
Podczas wykładu zostaną omówione zarówno zagadnienia żywieniowe, jak również mało znane ciekawostki botaniczne i ogrodnicze, takie jak np.:
1. Która roślina była pierwsza na Ziemi?
2. Czy kapusta jest piękniejsza od róży?
3. Czy kalafiory są tylko białe?
4. Gdzie brukselka ma główkę?
5. Jak wygląda kapusta bez liści?
6. Która roślina kapustna jest najbardziej niedoceniana?
7. Dlaczego cebula wyciska z naszych oczu łzy?
8. Nie dajmy się oszukać, czyli co to jest cebula czosnkowa?
9. Jak wyglądają mało znane kuzynki cebuli?
10. Czym się różni szczypior od szczypiorku?
11. Gdzie u pora jest cebula a gdzie łodyga?
12. Dlaczego warszawiacy kochają Irgę i Irysa?

 

 Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15,
W SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C,   w budynku 32 (zielonym)
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji,    w Auli II.
Dojazd autobusami:  148, 166, 185, 193,  503.
WSTĘP WOLNY!
Nasz telefon – 0 22 59-37-004
e-mail: hanna_wysocka@sggw.pl
strona internetowa: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

 

Nagłówek
Aktualności

Najnowszy wykład 20 listopadaa 2013

godz: 17:15

Warzywa kapustne, cebulowe i ziemniaki - co warto o nich wiedzieć?

prelekcję wygłosi

dr inż. Ewelina Hallmann

(Zakład Żywności Ekologicznej SGGW)


Plakat